✅ همه می دانیم که در دین اسلام «صله رحم» واجب است، و «قطع رحم» از گناهان کبیره است. ولی گمان می کنیم «صله رحم» یعنی دید و بازدید با خویشاوندان. به این خاطر مثلا اگر فامیلی داشته باشیم که به دلایلی امکان رفت و آمد با آنها نیست، برخی سوال می کنند که آیا ما «قطع رحم» کرده ایم؟ آیا با روش دیگری می توان صله رحم کرد؟ مثلا با تلفن زدن یا هدیه فرستادن.

❓ ولی اشکال کار ما اینست که معنای #صله_رحم را دقیقا متوجه نشده ایم. «صله» به معنای اتصال و #پیوند است، و این پیوند لزوما با دید و بازدید صورت نمی گیرد. مثلا اگر برادرمان یا پسر عمویمان به مشکل مالی برخورد کرده باشد، و ما -به لطف الهی- وضع مالی مناسبی داشته باشیم، صله رحم اقتضا می کند که او در این شرایط کمک کنیم، حالا یا کمک بلاعوض، و یا حداقل قرض. بله این ممکن است جزء حداقل صله رحم واجب نباشد، ولی قطعا بخشی از صله رحم است، و عواقب و نتایج صله رحم را دارد.

🗯 صله رحم علاوه بر اجر آخرتی باعث افزایش مال و طول عمر است. نزد امام صادق سخن از صله رحم شد، ایشان به یکی از اصحاب گفتند: میسّر، تا به حال اجلت بیش از یکی بار رسیده ولی این اجل به خاطر صله رحم و پیوند برقرار کردن با نزدیکانت عقب افتاده. بگو چه کار می کنی؟ میسر گفت در حالی که جوان بودم ۵ درهم حقوق می گرفتم، و آنرا به خاله ام (که وضع مالی خوبی نداشت) می رساندم. (بصائر الدرجات، رجال کشی، خرائج و جرائح)

📎 شخصی نزد امیر المومنین ع آمد و گفت ناگهان برایم مشکل مالی ای پیش آمده، ولی فامیلم به من کمکی نمی کنند. حضرت فرمود آنها کجایند؟ گفت آنهایی که آن دور می بینی بخشی از آنهایند. حضرت شتر راند و به آنها رسید و او هم دوید و خود را به حضرت رساند. حضرت به آنها فرمود: باید هر کسی به فامیل خود رسیدگی و صله کند، اگر روزگار او را به زمین زد و دنیا به او پشت کرد؛ زیرا آنها که با هم صله کنند و به یکدیگر بخشش نمایند اجر می برند، و آنها که از هم ببُرند و به هم پشت کنند گناهکارند. (کافی، ج ۲، ص ۱۵۳)

🎁 اگر این روزها به دلیل شیوع ویروس #کرونا در عید نوروز هم از دید و بازدید محرومیم، در عوض می توانیم از مواهب صله رحم به شکل دیگری استفاده کنیم: حال که برخی کار و کسب‌ها به دلیل بیماری کرونا با رکود مواجه شده است، و این افراد احتمالا در فامیل ما هم هستند، اگر در رزق ما مشکل چندانی به وجود نیامده است، صله رحم اقتضا می کند که به آنها به صورت آبرومندانه ای رسیدگی کنیم. مثلا در فامیل با کسانی که وضع مالی مناسبی دارند صحبت کنیم تا به آن فرد در این روزهای سخت کمک کنند (به شکل گلریزان، البته به صورت مخفی و بدون اطلاع دیگران) و آنرا به صورت مناسبی(مثلا به عنوان هدیه یا عیدی) به وی تقدیم کنیم. اگر دیگر اعضای فامیل هم اقبال نشان ندادند، خودمان می توانیم به قدر وُسعمان به او کمک کنیم. اگر شما و دیگران نمی توانید کمک بلاعوض کنید، یا آبروی شخص خدشه دار می شود و آنرا صدقه می پندارد، می توانید پولی را به وی قرض دهید و از سختی زندگی و کار او بکاهید.

📎 حضرت امام صادق ع فرمودند: من دوست دارم نفسِ خود را در باره رعایت حال خویشانم رام کنم و در صله رحم نسبت به خاندانم تسریع کنم، پیش از آنکه از من بی نیاز شوند. (کافی، ج ۲، ص ۱۵۶)

🌧 اگر بتوانیم در راستای ایجاد این #فرهنگ در این شرایط کرونایی تلاش کنیم، تهدید را به فرصت تبدیل کرده ایم، و رحمت خداوند در دنیا و آخرت را به نفع خود و جامعه به جوش آورده ایم.


🖋 حجت الاسلام #علی_سراج | دانش آموخته دانشگاه شریف و طلبه مدرسه مشکات، عضو هسته 
 

#کاسب_تنها_نیست
#صله_رحم 
#پیوندهای_اجتماعی